Hoe maak ik slim gebruik van m'n zonnepanelen?
Hoe minder we met z’n allen terugleveren aan het net, hoe lager de kosten voor ons als leverancier. Het helpt dus als je de stroom die je opwekt meteen verbruikt. Is het zonnig? Draai dan bijvoorbeeld een was of laad je elektrische fiets of auto op als je die hebt.Zo maak je optimaal gebruik van je eigen stroom. Mooie bijkomstigheid: je belast het stroomnet minder, doordat je er minder stroom het net opgaat.
Als genoeg mensen dat doen voorkomen we samen dat het stroomnet vol raakt op momenten dat de zon piekt. Je zonnepanelen uitzetten is trouwens niet slim. Dat geldt ook voor het onnodig aanzetten van apparaten die veel stroom verbruiken. De stroom die je teruglevert, mag je namelijk salderen met de stroom die je verbruikt. Je ontvangt voor de stroom die je teruglevert dus hetzelfde bedrag als je betaalt. Dat is meer dan de vaste terugleverkosten. Lever je meer terug dan je afneemt, dan ontvang je voor dat extra deel een terugleververgoeding.
1. Bepaal je energieverbruik
- Kijk naar je jaarlijkse energieverbruik (in kWh), dat je op je energierekening kunt vinden.
- Zonnepanelen zijn het meest rendabel als ze het grootste deel van je jaarlijkse verbruik kunnen dekken zonder veel te overschotten.
2. Bereken het aantal zonnepanelen
Een zonnepaneel levert in Nederland gemiddeld zo’n 300 tot 350 kWh per jaar. Als je weet hoeveel energie je per jaar verbruikt, kun je eenvoudig het aantal zonnepanelen berekenen.
Bijvoorbeeld:
- Jaarlijks energieverbruik: 3.500 kWh
- Vermogen per paneel: 350 kWh per jaar
- Benodigde zonnepanelen: 3.500 kWh / 350 kWh ≈ 10 zonnepanelen
3. Terugleverkosten vermijden
Terugleverkosten zijn kosten die wij in rekening brengen wanneer je méér energie teruglevert aan het net dan je verbruikt. Om deze kosten te beperken:
- Vermijd overcapaciteit: Installeer niet te veel zonnepanelen, zodat je jaarlijkse opwekking dicht bij je verbruik blijft.
- Gebruikslast optimaliseren: Probeer zo veel mogelijk stroom te gebruiken op momenten dat de zonnepanelen stroom opwekken. Dit heet zelfconsumptie verhogen. Voorbeelden:
- Apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en boiler overdag laten draaien.
- Een thuisbatterij overwegen om energie op te slaan voor later gebruik (al is dit in Nederland nog redelijk duur).
- Slimme apparaten: Gebruik apparaten die geprogrammeerd kunnen worden om te draaien wanneer de zon schijnt.
4. De salderingsregeling
De huidige salderingsregeling wordt vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd in Nederland. Dit betekent dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom minder aantrekkelijk wordt, wat nog belangrijker maakt om je zelfconsumptie te verhogen en overproductie te vermijden.
5. Overweeg energieopslag
Als je veel stroom produceert die je niet direct kunt gebruiken, kan een thuisbatterij helpen om deze stroom op te slaan voor later. Hoewel de kosten van thuisbatterijen nog hoog zijn, kunnen ze op de lange termijn terugleverkosten verminderen.
Samengevat
Om terugleverkosten te voorkomen:
- Bereken het juiste aantal zonnepanelen dat past bij je jaarlijkse energieverbruik.
- Verhoog je zelfconsumptie door apparaten overdag te gebruiken.
- Overweeg op termijn een thuisbatterij als opslag een goede optie wordt.
Met deze stappen kun je de kosten beperken en je zonne-energie maximaal benutten!