Dit pinksterweekend ervaren we ongewoon lage stroomprijzen, waarbij energieleveranciers zelfs moeten betalen om stroom aan het net te leveren vanwege de overvloed aan duurzame energie. Dit is een reden tot vreugde voor mensen met een dynamisch contract.
Bij een dynamisch stroomcontract worden de tarieven ieder uur aangepast op basis van de marktprijzen voor stroom, die een dag van tevoren worden vastgesteld. Op dagen waarop er veel duurzame energie wordt opgewekt, hebben mensen met zo’n contract geluk. Vooral op momenten met weinig vraag naar stroom kunnen de prijzen extreem laag (of zelfs negatief) zijn.
Perfecte omstandigheden leiden tot negatieve stroomprijzen tijdens pinksterweekend
Onder ideale omstandigheden vinden we dit pinksterweekend plaats, waarbij verschillende factoren samenkomen. De zon schijnt, waardoor zonnepanelen optimaal presteren, de wind waait krachtig, waardoor windmolens veel elektriciteit genereren, en veel bedrijven zijn gesloten, wat resulteert in een lage vraag naar elektriciteit.
Het resultaat van deze combinatie zijn negatieve stroomprijzen. In feite fungeren deze prijzen als een stimulans voor leveranciers om tijdelijk minder stroom te produceren, aangezien er weinig afnemers zijn. Energiebedrijf Zonneplan heeft in 2023 al 101 uur met negatieve stroomprijzen geteld in Nederland, terwijl dit er in heel 2022 slechts 83 waren.
Mensen met dynamische contracten ontvangen soms geld voor het gebruik van stroom tijdens unieke momenten
Het is vrij ongebruikelijk, maar mensen met een dynamisch contract krijgen nu op bepaalde momenten geld toe wanneer ze stroom verbruiken. Dit komt zelden voor en heeft te maken met belastingen. Zelfs als de stroomprijs negatief is, betaal je nog steeds ruim 15 cent energiebelasting (inclusief btw) per kilowattuur. Je ontvangt dus pas geld wanneer de prijs lager is dan -15 cent.
En dat was de afgelopen dagen soms het geval. Gisteren kregen dynamische contracthouders zelfs kortstondig 33 cent per kilowattuur, zo meldt Zonneplan. Ook vandaag liggen de energieprijzen tussen 13.00 en 15.00 uur zo laag dat mensen met een dynamisch contract niets betalen of zelfs een paar cent ontvangen.
15 cent per wasbeurt: Een besparing, maar nog geen verdienmodel
Het scheelt natuurlijk geld in vergelijking met wat veel andere consumenten betalen, maar het aanzetten van je wasmachine als een verdienmodel zal voorlopig nog niet rendabel zijn. Ter illustratie: volgens consumentenorganisatie United Consumers verbruikt een wasmachine gemiddeld 0,5 kilowattuur per wasbeurt. Met een extreem lage negatieve stroomprijs van -30 cent per kilowattuur, levert dat je dus 15 cent op.
Als je op het juiste moment je elektrische auto oplaadt aan je eigen laadpaal, wordt het al interessanter. Stel dat je een auto hebt met een accucapaciteit van 35 kilowattuur, dan zou je met een negatieve prijs van 30 cent per kilowattuur al een tientje kunnen verdienen. Dit blijft echter voorlopig nog in theorie, aangezien de prijzen meerdere uren achter elkaar zo extreem laag moeten zijn.
Let op bij teruglevering: Negatieve vergoeding voor zelf opgewekte energie
Voor mensen met een dynamisch contract en zonnepanelen is er echter een kleine complicatie. De vergoeding per kilowattuur die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, wordt namelijk ook negatief.
Als mini-energieleverancier krijg je dus te maken met negatieve prijzen, net zoals de grote energiebedrijven. Sommige mensen kiezen er daarom voor om tijdelijk geen energie terug te leveren door de omvormer uit te schakelen.